1. Använd is på rätt sätt
Det är lätt att tänka på is som en detalj eller ett tillbehör i en drink, men det kan göra hela skillnaden mellan en bra och en dålig drink. Glaset ska gärna vara helt fyllt med is när du tillsätter de andra ingredienserna, och om drinken är en sådan som ska skakas så ska shakern också vara väl fylld med is. Detta är viktigt för att drinken ska bli ordentligt nerkyld och utspädd. Det kanske låter motsägelsefullt att den ska bli utspädd, men drinkrecept är formulerade med detta i åtanke och kommer tvärtom att bli för koncentrerade annars.
Klaris håller drinken kall längre än hemmagjord is och går att hitta i de flesta någorlunda välsorterade matbutikerna. Till exempel har Mr. Iceman klaris i flera olika former och Isbudet är ett annat företag som erbjuder ett premiumsortiment av klaris.
Av olika skäl är det dock inte alltid praktiskt eller ekonomiskt att använda sig av klaris och det går självklart att göra en bra drink även med helt vanlig is. Kyl ner alla ingredienser i förväg så hjälper det till att hålla drinken kall längre, och använd gärna en isform som gör fina isbitar i lämplig storlek och form.
{{product-isform-stor="/products"}}
{{product-isform-3-5="/products"}}
{{product-isform-isklot="/products"}}
(Tips! Här kan du läsa mer om att använda is i drinkar på bästa sätt.)
2. Tyngst ingrediens sist
När du blandar en drink är det viktigt att tänka på tyngden, eller densiteten, av ingredienserna. Generellt vill man börja med att tillsätta de lättaste ingredienserna, så att de verkligen blandas med det andra och inte bara flyter på toppen. Det viktiga att komma ihåg är att alkohol är lättare än vatten, och socker är tyngre än vatten. Därför vill man i regel tillsätta spritsorter som vodka, rom eller gin först och avsluta med ingredienser som är söta. På så vis kommer de tyngre ingredienserna sjunka ner och blandas med de lättare.
Att tillsätta ingredienserna i rätt ordning är dock ingen garanti för att drinken blir tillräckligt blandad om det är väldigt stor skillnad på densiteterna. Oftast ska dock drinkar med stor skillnad i densitet eller textur skakas, så det är ett sällsynt problem, men är man osäker skadar det inte att blanda runt lite lätt med en barsked.
3. Kalla ingredienser och kalla glas
Drinken kommer hålla sig kall och god längre om du använder kalla ingredienser och kalla glas. Förvara dina ingredienser i kylskåpet och ställ dina glas i frysen en stund innan du serverar, om de tål det – vissa finare glas kan vara känsliga för att frysas.
4. Färskpressad lime och citron
Färskpressad lime och citron ger en rik och frisk smak till din drink. Det är tyvärr mycket dyrare än flaskorna med färdigpressad juice man kan köpa i matbutiken, men det är värt det om man vill ha bästa möjliga resultat. Pressa den färska limen eller citronen precis innan du gör din drink för att få ut det mesta av smaken. Överbliven citrus kan skäras i klyftor och frysas in, eller skivas och torkas.
Äger du inte redan en citruspress är det något som rekommenderas eftersom man kommer pressa väldigt mycket citrus om man har ett intresse för drinkar.
{{product-cyra-citruspress="/products"}}
{{product-citruspress-behallare="/products"}}
{{product-juicy-citruspress="/products"}}
5. Garnering
En fin garnering höjer intrycket av drinken. Vårt tips är att vara kreativ med det du redan har hemma – det kan vara en limeklyfta, en twist av citronskal, en myntakvist, ett bär eller en fruktbit. Maraschinokörsbär och torkad citrus är sådant man alltid bör ha hemma för att kunna garnera nästan vilken drink som helst, och cocktailpinnar kan hjälpa till att göra garneringen mer intressant.
{{product-carita-cocktailpinnar="/products"}}
6. Förstå hur drinken utvecklas över tid
Det är viktigt att förstå hur din drink kommer att förändras över tid när isen smälter, och att valet av is kan påverka vilka proportioner av ingredienser du bör använda. En drink med krossad is kommer till exempel att bli vattnigare snabbare än en drink med isbitar, så om du byter ut krossad is mot vanlig is i ett recept, fundera på att minska lite på de mest smakrika ingredienserna eller att tillsätta lite kallt vatten.
7. Lär dig när en drink bör skakas
Generellt behöver en drink skakas när den innehåller fruktjuice, mjölk, äggvita eller andra ingredienser som skiljer sig från alkoholen i textur och densitet. Att skaka drinken hjälper till att blanda ingredienserna ordentligt och ger en luftigare textur. Mer om det kan du läsa i vår artikel om att skaka drinkar.
{{product-bora-boston-shaker="/products"}}
{{product-art-barset="/products"}}
{{product-bora-barset="/products"}}
8. Smaka av och justera
Smaka av din drink innan du serverar eller dricker den och justera syra och sötma efter behov, framförallt om den innehåller färsk frukt eller bär eftersom de kan smaka väldigt olika beroende på säsong och mognad. Bubbeldrinkar som Aperol Spritz behöver också smakas av noga eftersom olika sorters bubbel har olika syra och sötma.
9. Välj rätt glas
Att servera din drink i rätt sorts glas, framförallt med rätt storlek, gör en stor skillnad för helhetsupplevelsen. I den här artikeln går vi igenom olika sorters glas och vilka drinkar de passar till.
10. Matcha drinken med snacksen
För att imponera lite extra på dina gäster, fundera på vilka snacks som passar till drinken eller drinkarna du gör. Här kommer några generella tips om hur man kan matcha drinkar med snacks:
Söta drinkar: salta och/eller heta snacks, t.ex. chilinötter och starka chips
Fruktiga drinkar: söta och salta snacks, t.ex. frukt och ost, karamelliserade mandlar
Syrliga drinkar: feta snacks, t.ex. ost och chips
Bittra drinkar: syrliga och/eller salta snacks, t.ex. salami, chorizo, oliver
Gräddiga drinkar: söta och salta snacks, t.ex. frukt och ost, karamelliserade popcorn