Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Drinkrecept
/
Torkad citrus
Torkad citrus

Torkad citrus

Garnering

En fin dekoration som kan användas både till drinkar, desserter och mycket mer. Välj om du först vill koka skivorna i sockerlag för att få kanderad torkad citrus (då blir de glansiga och klibbiga som i den övre delen av bilden) eller torka dem som de är. I en lufttät burk håller de i flera månader.

Ingredienser

 • 1 apelsin
 • 1 citron
 • 2 lime
 • 2 dl socker (till kandering)
 • 1 dl vatten (till kandering)

Till garnering

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
 2. Skölj och skrubba citrusfrukterna i ljummet vatten.
 3. Skär dem i ca 3 mm tjocka skivor. Ta bort kärnorna.
 4. För att göra kanderade citrusskivor, koka upp socker och vatten i en stekpanna, lägg i skivorna och låt puttra i några minuter. Dela upp dem i flera omgångar om det behövs, skivorna ska inte överlappa varandra för mycket i stekpannan.
 5. För att göra vanlig torkad citrus, torka istället bara av dem lite lätt med hushållspapper.
 6. Lägg skivorna med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
 7. Sätt in i mitten av ugnen och låt torka i en timme. Öppna luckan i 30 sekunder för att släppa ut ånga. Låt torka i ytterligare en timme eller tills de har torkat färdigt.
 8. Stäng av värmen, ta ut plåten och plocka försiktigt loss skivorna från bakplåtspappret så de inte ska fastna, lägg sedan tillbaka dem och låt stå kvar i ugnen i ett par timmar eller över natten.
 9. Förvara dina torkade citrusskivor i en lufttät burk.

Tips!

Spara sockerlösningen som blir över i stekpannan om du väljer att kandera. Det blir en god, lite syrlig citrussockerlag som kan användas i drinkar istället för vanlig sockerlag.