Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Is i drinkar

Is i drinkar – så använder du det på bästa sätt

Att använda is på rätt sätt i en drink kan vara avgörande för resultatet. I denna artikel går vi igenom några tips och rekommendationer att känna till.

En drink hälls upp från en shaker, i ett glas med två stora isbitar i.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

Cervera

. Tack!

Vanlig is eller krossad is?

Något bra att känna till är att mindre isbitar smälter snabbare och späder alltså ut drinken mer. Därför lämpar sig krossad is bland annat till drinkar som innehåller mycket fruktjuice eller andra väldigt söta ingredienser, som då blir mer balanserade. På samma sätt kommer en drink hålla sig mer koncentrerad över tid om man använder en enda stor isbit jämfört med motsvarande mängd av normalstora isbitar.

Om du följer ett recept där det inte står angivet vilken slags is du ska använda så är det oftast vanliga isbitar som gäller. Står det krossad is men du bara har vanlig is hemma så går det bra att använda det istället om du späder ut drinken med lite iskallt vatten eller på annat sätt justerar ingrediensernas proportioner. I exempelvis en Mojito skulle man kunna ta lite extra sodavatten för att kompensera för den minskade utspädningseffekten.

Krossad is kan antingen köpas färdig i välsorterade matbutiker eller krossas med t.ex. en blender eller iskross.

{{product-iskross-connor="/products"}}

{{product-wilfa-immix="/products"}}

Snåla inte på isen

För att drinken ska hålla sig riktigt kall och vara tillräckligt utspädd när den serveras är det viktigt att fylla glaset hela vägen upp med is innan du tillsätter resten av ingredienserna. Drinkrecept är generellt utformade med detta i åtanke, så använder du för lite is kommer du alltså få en för koncentrerad drink – ett vanligt nybörjarmisstag.

Ifall drinken inte ska serveras över is utan bara skakas med is, som t.ex. en Margarita, så ska det av samma anledningar vara ordentligt med is i shakern – omkring 5 normalstora isbitar per drink är en bra riktlinje.

Få isen att hålla längre

Det är synd om drinken hinner bli vattnig innan den är uppdrucken. Vårt bästa tips för att undvika det är att använda klaris, alltså helt genomskinlig is utan någon luft i, som den man kan köpa i matbutiker. Denna typ av is smälter mycket långsammare. Det går även att göra klaris hemma, men det är lite krångligt och något som vi inte går in på i den här artikeln.

Vårt andra tips är att kyla ner alla ingredienser i förväg, och även stoppa in glasen i frysen en stund innan de ska användas (om de tål att frysas – vissa glas är känsliga för detta). Eftersom det bidrar till att hålla nere drinkens temperatur kommer isen tina långsammare.

Variera formen på isen

Även formen på isen påverkar helhetsintrycket av drinken och utbudet av både isformar och köpt is är idag stort. Välj mellan helt perfekta kuber i olika storlekar, bollar eller något helt annat!

{{product-isform-stor="/products"}}

{{product-isform-3-5="/products"}}

{{product-isform-isklot="/products"}}

Gör egen is snabbt med en ismaskin

Ett problem när man får lite gäster, i synnerhet om man följer rådet om att vara generös med isen, är att den snabbt tar slut. Då är det inte dumt att ha en ismaskin hemma. De flesta ismaskiner i konsumentklass anger att de kan producera upp till 12 kg is på ett dygn, vilket motsvarar 500 gram is per timme.

{{product-wilfa-ismaskin="/products"}}

Hantera isen bekvämare med en isskopa

Slipp iskalla händer och is som hamnar överallt förutom i glaset genom att investera i ett verktyg som är designat för ändamålet istället.

{{product-isolda-isskopa="/products"}}