Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Glas till drinkar

Vilket glas till vilken drink?

Att välja rätt glas till en drink kan göra stor skillnad för upplevelsen. Vi går igenom de vanligaste drinkglasen, vilka drinkar de passar bäst till, och vilka glastyper man bör prioritera att införskaffa till hemmabaren.

En orange drink i ett tumblerglas, på ett bord med grön duk.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

Cervera och Nordic Nest

. Tack!

Vilka drinkglas borde man ha hemma?

Det beror förstås på vilka drinkar man har tänkt göra, men med de här fyra glastyperna kommer man kunna servera de flesta drinkar eller cocktails på ett bra sätt:

  1. Highballglas
  2. Tumblerglas
  3. Coupeglas
  4. Vinglas

Nedanför följer en beskrivning av dessa och många fler drinkglas.

Två olika highballglas.

Highballglas

Highballglaset, också kallat longdrinkglas, är ett högt och smalt glas som vanligen rymmer 35-40 cl och fungerar bra till de flesta drinkar som innehåller juice, läsk eller mixers och serveras med mycket is. Glaset är lätt att hålla i och behåller kolsyra bättre än ett bredare glas.

Exempel på drinkar: Gin & Tonic, Mojito, Tom Collins, Sex on the beach

{{product-city-highballglas="/products"}}

{{product-brixton-longdrinkglas="/products"}}

Två olika tumblerglas.

Tumblerglas

Tumblerglas, också kallat lowballglas eller whiskyglas, är ett kortare och bredare glas. Det rymmer vanligtvis 20-30 cl och passar till lite starkare drinkar. Men det förekommer även större varianter som kan användas som ett bredare alternativ till highballglas, till exempel för att få större yta för dekoration.

Exempel på drinkar: Negroni, Old Fashioned, Whisky Sour, White Russian, Gin Basil Smash

{{product-peak-old-fashioned="/products"}}

{{product-sofiero-old-fashioned="/products"}}

Tre olika coupeglas.

Coupeglas

Coupeglaset är ett slags champagneglas på fot med bred, låg kupa som rymmer omkring 20-30 cl. Passar bra till elegantare drinkar som inte ska serveras över is, men även till frozendrinkar och har på senare tid blivit ett populärt alternativ till både martiniglas och margaritaglas, vilket gör det till ett väldigt mångsidigt glas att äga.

Exempel på drinkar: Margarita, Frozen Margarita, Daiquiri, Cosmopolitan, Espresso Martini, Pornstar Martini, Clover Club

{{product-more-coupeglas="/products"}}

Tre olika vinglas.

Vinglas

Ett vanligt någorlunda stort vinglas passar perfekt till spritzdrinkar som Aperol Spritz men även till elegantare versioner av drinkar som vanligen serveras i t.ex. highballglas. En fördel med vinglaset är att man kan hålla det i foten och på så vis hålla drinken kall längre.

Exempel på drinkar: Aperol Spritz, Limoncello Spritz, Hugo, Sangria, Gin & Tonic

{{product-celebration-vinglas="/products"}}

{{product-authentis-rödvinsglas="/products"}}

En ljust gul drink i ett martiniglas.

Martiniglas

Martiniglaset är ett elegant glas på fot med en kupa som är formad som en uppochnervänd kon. Det rymmer vanligen ca 20 cl och lämpar sig därför för lite starkare drinkar. Den stora öppningen gör att man känner extra mycket doft från drinken.

Exempel på drinkar: Dry Martini, Espresso Martini, Pornstar Martini, Cosmopolitan, Manhattan, Sidecar

{{product-bar-martiniglas="/products"}}

Ett margaritaglas fyllt med röd slush.

Margaritaglas

Margaritaglaset är ett glas på fot med en kupa som är uppdelad i två nivåer, och är precis som det låter tänkt att servera Margaritas i.

Exempel på drinkar: Margarita, Frozen Margarita, och alla andra varianter av Margarita

{{product-margaritaglas="/produkter"}}

Tre olika champagneglas.

Champagneglas

Champagneglaset har hög fot och långsmal kupa och lämpar sig väl till drinkar med mousserande vin som bas, som inte serveras med is. Fördelen jämfört med ett coupeglas är att kolsyran håller bättre i ett långsmalt glas. Champagneglas förekommer i många olika storlekar men 20-25 cl är det vanligaste och vad mängderna i våra recept är anpassade efter.

Exempel på drinkar: French 75, Bellini, Rossini, Chambord Royale

{{product-more-champagneglas="/products"}}

{{product-vinum-champagneglas="/products"}}

Två olika ballongglas.

Ballongglas

Sist men inte minst har vi ballongglaset, som liknar ett vinglas fast med något större och rundare kupa. Det har framförallt blivit populärt att servera Gin & Tonics i (och kallas till och med ibland för Gin-och Tonicglas) men skulle generellt kunna ses som ett alternativt till highballglas eller vinglas.

Exempel på drinkar: Gin & Tonic, Mojito, Aperol Spritz, Hugo

{{product-bar-gin-tonicglas="/products"}}

{{product-orrefors-gin-och-tonicglas="/products"}}