Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Skaka drinkar

5 saker du bör känna till om att skaka drinkar

I många drinkrecept krävs det att man använder en shaker för att skaka vissa eller alla ingredienser. Men varför är det så och vad behöver man tänka på? Vi går igenom fem saker som är bra att ha koll på.

En drink hälls upp i ett coupeglas från en shaker.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

Cervera och Nordic Nest

. Tack!

1. Varför behöver vissa drinkar skakas?

I huvudsak skakar man drinkar för att blanda ingredienser med olika textur och densitet ordentligt. Det här är en bra tumregel att komma ihåg när du är osäker på om en drink ska skakas eller röras. Till exempel har fruktjuice, mjölk, äggvita och alkohol väldigt olika densitet och texturer och behöver generellt skakas när de ingår i en drink.

Att skaka drinken med is får den också att bli nedkyld och utspädd, samt ger en annan textur eftersom man tillsätter luft i drinken genom skakningen. Hur stor effekt detta har beror på ingredienserna. I en Margarita blir skillnaden inte så stor, men i en Whisky Sour står skakningen för det fina skummet som bildas. (Då vill man till och med "torrskaka" drinken först, dvs. skaka den utan is, för att få maximal skumbildning innan man sedan skakar allt med is).

2. Hur länge ska man skaka?

Man bör skaka i ungefär 10-20 sekunder. Tio sekunder räcker för att bara blanda ingredienserna, men i vissa fall vill man skaka längre för att få drinken ordentligt nedkyld och utspädd, särskilt för drinkar som inte serveras över is. En Margarita bör exempelvis skakas i omkring 20 sekunder. Längre tid ger också mer skum i vissa drinkar.

3. Vilken typ av shaker är bäst?

Det finns två vanliga typer av shakers att välja mellan:

En bostonshaker och en barsil.

Bostonshaker

En bostonshaker består av två delar och är den typen som oftast rekommenderas av bartenders. Du fyller den ena delen med is och vätska, slår sedan fast den andra delen som ser likadan ut och skakar. För att kunna hälla upp drinken utan att få med isen behöver du sedan använda en barsil, som antingen kan köpas separat eller ingå i vissa shaker-set.

Fördelen med en bostonshaker är att den vanligtvis rymmer lite mer och det är oftast lättare att separera de kylda delarna från varandra efter att drinken har skakats. Dessutom ser det helt enkelt mer proffsigt ut när man silar upp drinken med en handhållen sil.

{{product-bora-boston-shaker="/products"}}

{{product-bora-barset="/products"}}

{{product-bar-craft-barset="/products"}}

Två cobblershakers, en i metall och en i glas.

Cobblershaker

En cobblershaker består av tre delar: en behållare för vätskan, en topp med inbyggd sil och ett litet lock. Den stora fördelen är just att man får en inbyggd sil, och den kan kännas lite smidigare för nybörjare. Dock är ett vanligt problem med den här typen av shaker att metalldelarna kan vara svåra att separera från varandra efter att de blivit ordentligt nerkylda av isen inuti, så man kan behöva skölja dem under varmt vatten eller använda en handduk för att få bättre grepp.

I slutändan funkar båda varianterna bra, så välj den som tilltalar dig mest. Som tillfällig lösning kan du även använda en glasburk med lock som improviserad shaker.

{{product-art-barset="/products"}}

{{product-grand-cru-shaker="/products"}}

{{product-pilastro-shaker="/products"}}

4. Hur mycket is behöver man använda?

Man bör fylla shakern med ca 5 normalstora isbitar, eller mer om man gör flera drinkar samtidigt. Men du kan anpassa mängden is efter hur kall och utspädd du vill ha din drink. Om du har möjlighet att välja storleken på isbitar kan du prova med större isbitar för en mindre utspädd drink. Tänk på att det också beror på vilken typ av is du använder – hemmagjord is smälter snabbare än köpt is eftersom den innehåller mer luft.

5. Hur ska man hålla shakern när man skakar?

När du skakar drinken är det viktigt att hålla med ena handen på locket och andra handen på botten, för att säkerställa att det håller tätt under tiden du skakar. En vanlig teknik är att luta shakern något så att locket lutar mot kroppen och botten ifrån kroppen. Skaka sedan ordentligt, gärna i en rullande rörelse istället för rakt upp och ner.