Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
10 drinktillbehör

10 drinktillbehör att ha i hemmabaren

Vi ger tips på drink- & bartillbehör för dig som vill rusta upp hemmabaren och göra drinkar på ett lite proffsigare sätt.

Olika drinktillbehör på ett bord.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

Cervera och Nordic Nest

. Tack!

Sammanfattning

De flesta drinktillbehören är inga måsten, men de underlättar för dig och kan i vissa fall höja kvalitén på din drink. Här är vår lista med tillbehör som vi tycker man bör införskaffa förr eller senare om man gillar att göra drinkar.

  1. Shaker
  2. Barsil
  3. Citruspress
  4. Isformar
  5. Mätglas
  6. Muddlare
  7. Metallsugrör
  8. Barsked
  9. Mixer
  10. Smaksatt sirap

Nedanför berättar vi om fördelarna mer i detalj och tipsar även om några specifika produkter. Vill du hellre se en större lista med alla produkter vi rekommenderar så finns det här.

En bostonshaker och en cobblershaker.

1. Shaker

Som nybörjare kan man klara sig ett litet tag genom att bara blanda drinkar som ska röras, eller använda en glasburk med lock som improviserad shaker. Men gör du drinkar regelbundet kommer det snabbt bli opraktiskt att vara utan en shaker. Välj mellan en tredelad shaker med inbyggd sil i toppen eller en tvådelad, så kallad Bostonshaker. (Läs mer om att skaka drinkar och skillnaden på olika typer av shakers i den här artikeln.)

Båda sorterna funkar bra men måste vi välja en att rekommendera så blir det Bostonshakern, eftersom den har mindre risk för att delarna fryser ihop när de blir kalla. Shakers går att köpa separat eller i set med fler av de tillbehör vi tar upp längre ner i artikeln, som mätglas, sil, barsked, med mera. Här nedan kommer några förslag:

{{product-bora-boston-shaker="/products"}}

{{product-bora-barset="/products"}}

{{product-art-barset="/products"}}

{{product-pilastro-shaker="/products"}}

En Hawthorne-sil och en finmaskig, liten barsil.

2. Barsil

När man serverar en skakad drink vill man sila bort större partiklar, som fruktkött från citron/lime, bitar från andra eventuella smaksättningar och även den sönderslagna, halvsmälta isen.

Man kan gruppera barsilar i två kategorier. Den ena är Hawthorne-silen, som syns till vänster på bilden, vars syfte främst är att separera bort isen. Det här är ett bra komplement till Bostonshakern, eftersom Cobblershakern brukar ha en inbyggd sil i sitt lock för att fylla ungefär samma funktion. Den andra kategorin är den finmaskiga barsilen, som används för att få en extra fint filtrerad dryck. Man brukar då “dubbelsila” vätskan så inte isen hamnar i den finmaskiga silen.

Här är några förslag på silar:

{{product-art-drinksil="/products"}}

{{product-barbera-barsil="/products"}}

En citruspress med behållare och en handhållen citruspress.

3. Citruspress

Vi rekommenderar att alltid använda färsk lime och citron i dina drinkar istället för den färdigpressade juicen man kan köpa på flaska, och det innebär rätt så mycket pressande (en hel citron ger ca 5 cl och en lime ger ca 3 cl). Någon form av citruspress hamnar därför högt på vår lista över tillbehör man bör ha hemma.

De två vanligaste varianterna är antingen en behållare med spiralformad överdel som man pressar frukten mot, eller en handhållen citruspress som man klämmer ihop den i. Själva gillar vi den handhållna citruspressen eftersom den tar lite plats, är lätt att rengöra och går att pressa direkt ner i ett mätglas med. Ska man dock göra mer än ett fåtal drinkar samtidigt så är det smidigt att förbereda en större mängd juice i en citruspress med behållare, och dessutom upplever vi att man får ut aningen mer juice ur frukten med en sådan.

{{product-cyra-citruspress="/products"}}

{{product-citruspress-behallare="/products"}}

{{product-juicy-citruspress="/products"}}

Ett kollage med tre olika isformar.

4. Isformar

Is är en viktigare komponent i en drink än vad många tror och vi rekommenderar att ha en eller ett par isformar hemma som du tycker ger riktigt fina iskuber, i olika storlekar eller former så du kan skapa variation och estetiskt tilltalande drinkar. Även om du brukar köpa färdig is i butiken är det bra med en backup!

{{product-isform-stor="/products"}}

{{product-isform-3-5="/products"}}

{{product-isform-isklot="/products"}}

Två olika mätglas. Ett vändbart i metall och ett vanligt i glas.

5. Mätglas

De flesta drinkrecept anger mått i centiliter vilket inte matchar så bra de med klassiska teskeds-, matskeds- och decilitermått som ligger i kökslådan. Använd istället ett mätglas med tydliga markeringar för centiliter så blir det mindre matte att räkna när det ska göras drinkar.

{{product-beth-matglas="/products"}}

{{product-matglas-glas="/products"}}

{{product-grand-cru-matglas="/products"}}

En muddlare.

6. Muddlare

En muddlare är ett mortel-liknande verktyg som används för att mosa eller krossa frukt, örter och andra ingredienser direkt i glaset, till exempel till en jordgubbsmojito. Det går såklart att åstadskomma samma resultat på andra sätt men en muddlare kommer spara dig tid och disk.

{{product-conny-muddlare="/products"}}

Några metallsugrör i en behållare.

7. Metallsugrör

Metallsugrör höjer helhetsintrycket avsevärt jämfört med papperssugrör som löses upp under tiden man dricker. Dessutom blir de ju kalla vilket känns extra svalkande och det är både praktiskt och hållbart att de är återanvändbara.

Metallsugrör finns med olika form (raka eller böjda) och olika diameter (5-10 mm). Vi tycker att ett helt rakt sugrör med lite mindre diameter ger ett elegant intryck, men den böjda formen gör det å andra sidan lättare att dricka och en större diameter kan behövas för drinkar med muddlad frukt.

{{product-corrigan-metallsugror="/products"}}

En barsked.

8. Barsked

Det är inte helt lätt att röra om i ett smalt glas fullt av is med en vanlig sked, och det är där barskeden kommer in i bilden, som är en lite mindre sked fast med väldigt långt skaft. Vissa barskedar har också en andra ände som kan användas som muddlare.

{{product-grand-cru-barsked="/products"}}

Tre olika mixers.

9. Mixer

Om du vill göra frozendrinkar som Strawberry Daiquiri och Piña Colada behöver du en mixer som klarar av is och fryst frukt. Välj helst en mixer av hög kvalitet med en effekt på 1,400 watt eller högre, exempelvis denna från Wilfa.

{{product-wilfa-immix="/products"}}

Fyra olika flaskor med smaksatta siraper.

10. Några olika smaksatta siraper

Även om vi förespråkar hemgjord smaksatt sirap så kan de köpta också vara praktiska att ha hemma eftersom de inte kräver några förberedelser. Dessutom har de mycket längre hållbarhet. Till exempel har Monin en uppsjö olika smaksatta siraper att välja mellan, och vi tycker att de håller rätt så hög kvalitet.

{{product-monin="/produkter"}}