Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Ljus rom till drinkar

Vilken ljus rom till drinkar?

I den här artikeln ger vi några tips på ljus rom som passar bra i drinkar som Mojito, Rom och cola, Daiquiri med flera.

Ett kollage på de romsorter vi tipsar om i artikeln.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

. Tack!

1. Havana Club Añejo 3 Años, 259 kr

Havana Club Añejo 3 Años är vår favorit som allround-rom till drinkar, som dessutom är prisvärd och finns i Systembolagets standardsortiment. Denna kubanska rom lagras i minst tre år på fat av amerikansk vitek, och har en lätt kryddighet samt inslag av ananas, päron, vanilj och kola. Extra passande till den klassiska kubanska drinken Mojito.

Läs mer på Systembolaget

2. Bacardi Carta Blanca, 259 kr

Bacardi Carta Blanca är den rom som ursprungligen användes när drinken Daiquiri skapades och är likt Havana Club ett prisvärt, lättillgängligt alternativ som funkar i de flesta rombaserade drinkar. Den har en robust smak och söta aromer med inslag av arrak och örter, och det här är en flaska man kan se i många barer. Lagras minst 12 månader på ekfat, oftast ex-bourbonfat.

Läs mer på Systembolaget

3. Plantation 3 Stars, 329 kr

Plantation 3 Stars är en skarp och fräsch rom med massor av kryddor och inslag av tropisk frukt. Den är ett bra val till bland annat Daiquiris och finns i Systembolagets beställningssortiment. Egentligen är denna rom en blandning av tre olika sorters rom som lagrats olika länge, så därför är det svårt att specificera en lagringstid.

Läs mer på Systembolaget

4. El Dorado 3 Years, 349 kr

El Dorado 3 Years har en mjuk, lätt fruktig smak med inslag av kokos, russin och fudge. Lagras i minst tre år på ekfat. Denna rom finns i Systembolagets beställningssortiment. Prova den i en Cuba Libre!

Läs mer på Systembolaget

5. Diplomatico Planas, 365 kr

Diplomatico Planas har lagrats i totalt sex år på olika sorters fat och sedan kolfiltrerats för att få sin genomskinliga färg. Här får du alltså komplexiteten av en mörk rom och en mer sofistikerad uppgradering av din drink. Smaken har inslag av vanilj, kokos och banan, och även denna rom finns endast i Systembolagets beställningssortiment.

Läs mer på Systembolaget

Vad är ljus rom?

Ljus rom har en klar och genomskinlig färg, till skillnad från mörk rom som brukar vara kraftigt orange eller brun. Detta beror på att ljus rom inte genomgår lika lång lagringstid i träfat, vilket gör att den får mer neutral färg och smak än sin mörka motsvarighet. Det finns även ljusa romsorter som lagrats väldigt länge och sedan kolfiltrerats för att återfå sin genomskinliga färg. Dessa kommer med lite dyrare prislapp och har en smakkomplexitet som påminner mer om mörk rom.

Ljus rom är en vanlig ingrediens i olika drinkar och cocktails på grund av sin milda smakprofil som kompletterar andra smaker istället för att ta över samtidigt som den inte påverkar drinkens färg, medan mörk rom vanligtvis dricks ren. Ljus rom passar extra bra i söta och fruktiga eller kryddiga drinkar. Med det sagt så är det absolut inget fel med att testa en mörk rom – eller lika delar mörk och ljus rom – i t.ex. en mojito.