Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Bubbel till drinkar

Vilket bubbel är bäst till drinkar?

När du väljer ett bubbel (mousserande vin) till drinkar som Aperol Spritz, Hugo eller French 75 finns det inga strikta regler, men däremot några faktorer att överväga för att få det bästa resultatet.

Mousserande vin hälls upp i en drink.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

. Tack!

Typ av bubbel

Några av de mest populära bubbeltyperna för drinkar är prosecco, cava och champagne. Prosecco är vanligtvis fruktig och lätt, medan cava har en något högre syra, mer kolsyra och mer välutvecklade aromer. Champagne är känt för sin elegans och komplexitet, men är också dyrast.

Torrhet

Välj gärna ett torrt mousserande vin, alltså med en sockerhalt på maximalt 17 g/liter (1,7 g/100 ml), eftersom de andra ingredienserna tillför sötma samt att det då är lättare att justera sötman efter egen smak.

Smakprofil

För att komplettera smaken av din drink kan du välja ett mousserande vin med en smakprofil som antingen liknar eller kontrasterar med de övriga ingredienserna. Systembolagets produktbeskrivningar brukar innehålla information om smakprofilen, som till exempel kan vara gröna äpplen, citrusfrukter, örter m.m.

Det säkra kortet är att välja ett bubbel som har liknande smaker som drinken, till exempel ett bubbel som innehåller citrustoner till en drink med mycket citrussmak. I allmänhet passar fruktiga bubbel bra i de flesta drinkar.

Tips på prisvärda bubbel

Beroende på budget och tillfälle kan det vara trevligt att lyxa till det med ett lite exklusivare bubbel, men det är absolut inte nödvändigt för att göra en riktigt god drink, så länge man tänker på riktlinjerna ovan. Här är några förslag på prisvärda mousserande viner:

1. Alvaroni Cava Brut Organic, 95 kr

Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, örter, honungsmelon, vingummi och citrus. Sockerhalt 0,4 g/100ml.

Läs mer på Systembolaget

2. Prosecco la Robínía Extra Dry, 109 kr

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen och lime. Sockerhalt 1,0 g/100ml.

Läs mer på Systembolaget

3. Mionetto Prosecco Brut, 99 kr

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon och mandarin. Passar extra bra till Aperol Spritz. Sockerhalt 0,7 g/100ml.

Läs mer på Systembolaget

4. Ca' Montini Prosecco Extra Dry, 109 kr

Fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, citrus och honungsmelon. Sockerhalt 1,2 g/100ml.

Läs mer på Systembolaget

5. Cava Stars Organic, 129 kr

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, mineral och grapefrukt. Sockerhalt 0,4 g/100ml.

Läs mer på Systembolaget